Bunele maniere aplicate și în dăruirea cadourilor

Aparent a dărui cadouri pare cel mai simplu lucru de realizat. Situațiile în care acest gest devine destul de stânjenitor sunt destul de frecvente, iar asta se întâmplă din cauză că nu știm cum să reacționăm atunci când dorim să dăruim. Este foarte important ca în acest sens să avem în vedere câteva reguli de bun simț, pentru că maniera în care oferim cadourile spune despre noi cât suntem de educați.

Cadoul trebuie să fie în primul rând gândit, apoi cumpărat, ambalat și nu în ultimul rând, oferit. Este de preferat ca acesta să fie estetic, dar mai ales util, respectiv să provoace plăcere destinatarului. Subiectul referitor la cum se dăruiește un cadou este tratat și în diverse cărți ce vizează codul bunelor maniere din prezent. Orientarea după acestea poate fi de real folos celor care se simt neîndemânatici atunci când oferă daruri.

Bunele maniere și cum dăruim cadouri

Sunt anumite aspecte pe care trebuie neaparat să le avem în vedere atunci când avem o astfel de intenție. Spre exemplu, neîndoilenic e de preferat ca prețul unui cadou să rămână întotdeauna un mister, deci e necesar a înlătura orice etichetă care îl poate trăda. Există și excepții de la această regulă și acestea sunt reprezentate de discuri și de cărți.

Referitor la ritualul specific primirii și dăruirii de cadouri, contează atât gestul din momentul respectiv, cât și reacțiile de după. Spre exemplu, atunci când dăruiești, nu trebuie să insiști prea mult să afli dacă persoana care îl primește este mulțumită de acesta, dacă îi place.

Atunci când primim, dacă alegem să deschidem cadoul exact la fața locului, nepărat trebuie să învățăm să ne controlăm reacțiile, indiferent dacă este vorba despre nemulțumire sau entuziasm. Nicidecum nu trebuie să protestăm că am primit un cadou prea scump sau că efortul nu ar fi trebuit să fie făcut.

De obicei ne arătăm aprecierea ulterior, respectiv revenind discret cu comentarii agreabile.

Atunci când darul cu care am fost surprinși nu este întocmai pe placul nostru, a învăța să ne ascundem nemulțumirea este crucial. Desigur că refuzul nu face parte din lista de opțiuni pentru că ar fi o jignire pentru persoana care a ales să facă acest gest, cel mai sigur cu intenții bune.

Nici pe departe nu este admis a înapoia ulterior cadouri pe care la rândul nostru le-am primit. Este un gest neadmis, cazurile în care se poate accepta asta fiind speciale. Spre exemplu, jignirea ulterioară din partea persoanei respective poate fi întoarsă elegant prin înapoierea cadoului, fără a adauga însă nici un cuvant în plus.

Când oferi cărti...

Deși ne-am obișnuit să semnăm cărțile pe care le oferim cadou, se pare că nu este de aceeași părere și codul bunelor maniere – orice carte dăruită trebuie să fie oferită ca atare, fără însemne. Poate fi pus în practică sau poate fi ignorat, asta rămâne la latitudinea fiecăruia. În orice caz, se spune că doar autorii sunt cei care se presupune că sunt îndreptățiți a oferi autografe și dedicații.

Alternativa pentru cei care doresc să transmită și un mesaj este de a apela la o carte de vizită sau de a-l nota pe o hârtie elegantă ce va fi apoi introdusă în cartea respectivă, alături de gândurile bune. Să nu uităm! De preferat este să alegem o carte pe care am citit-o și despre care știm că merită timpul.

Cărțile de bune maniere mentionează despre cât este de important este ca un cadou să fie întotdeauna însoțit de o floare. Poate fi vorba despre una propriu zisă sau care să facă parte dintr-un decor, respectiv din cel cu care ambalăm cadoul.

În fine, acesta este din nou un detaliu care depinde de preferințele fiecăruia. Important este a fi atenți la momentul în care primim, respectiv dăruim un cadou, pentru ca ambele părți să se simtă confortabil, deci fără a transmite mesaje care să incomodeze.

Dacă vă aflați în lipsă de idei de cadouri, vă așteptăm pe ghizbi.ro cu soluții numeroase!

Înapoi la blog