Cadourile din trecut, o poveste ce dăinuie și continuă și o tradiție actuală

Te-ai gândit vreodată de ce trebuie să oferi un cadou? Care este momentul istoric în care s-a decis că așa îți poți arăta și manifesta respectul, admirația sau mulțumirea față de o persoană? De fapt un astfel de reper istoric ne întoarce în timp, în vremea triburilor, când liderii obișnuiau să primească cadouri sau mai bine spus atenții din partea supușilor. Apoi au urmat și cei care se închinau zeilor și le aduceau acestora ofrande. Sub o formă sau alta, istoria cadourilor este de când lumea.

De-a lungul timpului, cadourile au devenit în fapt un gest prin care se urmăreau și anumite favoruri. Interpretările sunt cu mult mai multe. Se consideră cadourile și o “monedă de schimb”. Acestea puteau deveni bilet câștigător pentru diverse situații. Spre exemplu sunt voci care susțin că piramidele au fost construite pe de-o parte pentru a fi seif pentru bogățiile faraonilor, dar de asemenea pentru a fi un cadou închinat zeilor, obținându-se astfel și un loc în rai.

Cadouri neobișnuite

Ceea ce astăzi asociem cu un ambalaj drăguț și o fundă, ce te cucerește instant ca gest în primul rând, în trecut putea însemna orice. Un cadou nu cunoștea limite, astfel că istoria marchează și cadourile ceva mai neobișnuite. Spre exemplu, Statuia Libertății așa cum o știm astăzi, inițial numită Noul Colossus, a fost un cadou din partea Franței pentru SUA. Se întâmpla în 1866 când oficialii Franței au gândit un cadou care să comemoreze Razboiul Civil.

Și din poveștile creștine reiese ideea cadoului bine intenționat. Se spune că cei 3 magi au adus micului prunc, lui Iisus, daruri prețuite la acea vreme: aur, smirnă și tămâie. Iată că de aici se trage și tradiția de a oferi cadouri de Crăciun, un aspect peste care nu trece nimeni, deși cei mai favorizați sunt adesea cei mici, răsfățați cu tot felul de daruri.

Gestul eleganței

Într-un alt mod, cadourile sunt văzute ca un gest galant, care să arate răsfăț pentru femei. O manieră de a cuceri, de a curta mai întâi de toate, un mod de a arăta prețuirea față de o femeie, bărbații sunt mereu dispuși să ofere un cadou. Clasica variantă? Florile.

Acest gen de gest a măgulit femeile dintotdeaua. O răsfățată și un sex simbol, Marilyn Monroe, a primit de-a lungul vieții sale trandafiri roșii ce aveau să fie simbolul dragostei pe care Joe i-o purta. Această poveste este remarcabilă și pentru că în fapt căsnicia dintre cei doi a fost foarte scurtă. În plus, după moartea vedetei Joe a continuat să facă acest gest, menținând mormântul ei îmbogățit cu flori. Vreme de 20 de ani s-a întâmplat asta, iar legendele spun că ulterior fanii au preluat acest gest și gen de cadou, continuând să ducă flori la mormântul actriței.

Se pare că un cadou poate avea o simbolistică mai puternică decât ceea ce pare. Efectul și răsunetul unui cadou se observă și în timp, chiar mai departe de acel moment în care a fost înmânat sau primit un obiect. Rămâne amintirea în sine și iată că istoria omenirii marchează astfel de momente, multe dintre ele fiind realitatea curentă.

Așadar, atunci când alegi un cadou trebuie să te gândești cum te raportezi la acesta, ce dorești să expui, să exprimi și cum poate acesta să treacă și testul timpului. O reală provocare dacă ne gândim că uneori un cadou poate fi chiar o mică surpriză dulce. Dar o încântare a simțurilor poate fi de asemenea o idee bună, mai ales dacă destinatarul tău este un fan al gusturilor pe care dorește să le descopere și nu un colecționar de obiecte.

Înapoi la blog