Cererea din spatele unui cadou. Cum îți dai seama ce vrea de la tine și cine este persoana care ți-l oferă?
Share
De la dorință la dăruință.
4 tipuri de daruri: tu le recunoști?
Darurile ofrandă.
Oferi ceea ce ți-ai dori să primești.
Darurile - cereri
Cadou - obligație.
53% dintre români fac cadouri din obligație.
Cum citești intenția din spatele unui cadou de la el?
4 tipare de persoane și modul în care oferă cadouri. Le recunoști?
Persoanele generoase.
Persoanele care au caracteristicile unui perfecționist.
Persoanele care au o ușoară lipsă de empatie.
Persoanele care dețin caracteristici narcisiste.
Cadou pentru ea, cadouri pentru cupluri, cadou pentru el, pentru mama, de fapt, orice fel de cadou ascunde o cerere/dorință din partea celui care oferă.
Dar cum „citești” corect un cadou primit și cum îți dai seama ce vrea de la tine persoana care s-a gândit să-ți facă acel cadou?
Desigur, când oferi un cadou te ghidează întotdeauna …o dorință. Pe lângă dorința de a oferi celor dragi cadouri pentru a-i vedea fericiți, cadourile mai pot ascunde cereri nerostite.
De la dorință la dăruință.
Jacque Salome este psihosociolog, formator și scriitor francez cu peste 60 de cărți scrise în mare parte, despre comunicare, relații și cuplu.
Acesta susține, în cartea sa intitulată: „Dacă m-aș asculta, m-aș înțelege”, că pentru a comunica mai bine cu ceilalți trebuie întâi să comunic mai bine cu mine însumi.
De altfel, este important ca fiecare dintre noi să înțelegem ce ne determină să oferim un cadou pentru că în orice tip de relație interumană desfășurarea ei are la bază acțiuni care presupun ca fiecare să ofere și să primească. Este însă esențial echilibrul!
Psihosociologul spune că actul de a dărui ascunde o cerere pe care adesea nu o rostim și vine cu o clasificare a darului.
Dacă totul începe de la dorință și se transpune în cadou pentru a obține ce ne dorim, cum transmitem asta fără a fi greșit înțeleși?
4 tipuri de daruri: tu le recunoști?
Poate că ai auzit această vorbă: „Ești ceea ce dăruiești”. Se spune că dorințele te definesc, ceea ce nu este greșit așa că prin cadouri poți seta clar ce vrei să ajungă la celălalt.
Știi deja, cadoul poate însemna orice, de la o cină în doi, la cadouri personalizate, excursii, obiecte sau experiențe.
Te-ai întrebat vreodată cum recunoști intenția din spatele cadoului?
Ei bine, Jacque Salome clasifică darul în 4 categorii mari:
Darurile ofrandă.
Aceste tipuri de cadouri sunt cele mai pure. Sunt cadouri pentru care nu ai nicio așteptare. Sunt acele cadouri spontane prin care vrei doar să aduci o bucurie celuilalt.
Sunt cadourile pentru care nu se ține nicio evidență, sunt oferite pur și simplu. Ele vin din interior exact așa cum soarele nu cere nimic pentru că oferă lumină și căldură.
Copilul oferă un cadou pentru mama sa. Un tablou personalizat cu poza lui și un mesaj de 8 martie pentru cea mai importantă persoană din viața lui.
Copilul învață în prima parte a vieții despre bucuria cadourilor și nu va ține o evidență în acest sens și nici nu va aștepta ceva la schimb, nici nu ar putea pentru că mama este întreaga lume pentru el.
Oferi ceea ce ți-ai dori să primești.
Din prisma comunicării dintre oameni, știi ce înseamnă să te comporți exemplar și să te aștepți să primești la fel.
Din prisma cadourilor, ai oferit cu siguranță, cel puțin o dată, un cadou pe care ți-ai fi dorit să-l primești.
Mai exact, sunt acele cadouri pe care persoana care le va primi nu le va folosi însă speri că o va face pentru că ție ți se pare o idee foarte bună.
Dacă el este genul de persoană care se întoarce de la birou și la scurt timp îl vezi că mai lucrează la proiectul de la muncă probabil te gândești cum poți schimba asta.
Te-ai gândit să cumperi un cadou pentru el care să-l facă să se relaxeze și să vă bucurați de timp de calitate împreună.
Un kit de ceaiuri din culturi diferite v-ar putea încălzi serile de iarnă când povestiți sau citiți împreună pe canapeaua din living lângă șemineu.
El nu consumă ceaiuri iar tu știi asta, cum știi și că acest mod de relaxare nici nu este tocmai pe placul lui, dar va face o excepție.
Totuși, i-ai făcut acest cadou pentru că de fapt, ai vrut să-i ceri să petreceți serile doar voi, fără muncă acasă și fără să vă gândiți la programul încărcat de mâine.
Darurile - cereri
Aceste cadouri vin clar însoțite de cerere, iar dacă nu, atunci vei aminti la un moment dat de ele.
Cel mai bun exemplu pentru cadoul care însoțește o cerere este acela al unui cuplu care urmează să ceară altora să le fie nași.
Adesea, în aceste situații sunt oferite cadouri personalizate precum un tort cu mesajul: „Vreți să fiți nașii noștri?”.
Sunt oferite drept cadou care să însoțească cererea și spumante cu pahare personalizate sau un tablou cu un mesaj personalizat.
În fond, cereți acelui cuplu să vă îndrume și să vă fie alături în baza experienței acumulate, cu atât mai mult cu cât ei sunt un exemplu pentru voi.
Faptul că uneori alegi să faci ceva ce nu ai dori neapărat, dar faci ce te-a rugat altcineva pentru că este o persoană apropiată, este tot o formă de a dărui.
Doar că acest dar îți creează așteptări. Te aștepți ca atunci când și tu vei dori ceva, cealaltă persoană să facă ce o rogi.
Cadou - obligație.
Aceste cadouri se bazează pe principiul: „Și-a amintit de ziua mea și mi-a cumpărat un cadou, mă voi prezenta și eu cu unul”.
Un cadou poate însemna și o invitație în oraș. Vei ține socoteala pentru a face la rândul tău o invitație?
Această gândire este în fond, o formă de a întoarce darul și de cele mai multe ori înseamnă o dificultate în a primi din partea celorlalți, de a manifesta bucurie și apreciere.
Altfel, poate însemna și o formă de a-l face pe celălalt să se simtă îndatorat pentru a păstra o legătură.
Poți observa tiparul acesta de cadouri între vechi prieteni care se întâlnesc și vorbesc doar când e ziua unuia dintre ei sau între rudele care nu păstrează o legătură constantă.
Motive pentru a nu rupe relația, pot exista multiple, astfel atențiile în baza zilelor de naștere îi vor menține într-o legătură.
53% dintre români fac cadouri din obligație.
Un studiul realizat de ING International Survey a avut ca subiecți 13 mii de persoane din Europa, mai exact, din 12 state.
Și-au propus să afle care sunt țările în care cadourile sunt cu adevărat o sursă de bucurie. Pentru a fi în plin sezon de cadouri, discuția s-a purtat mai mult pe tema cadourilor de Crăciun.
Un exemplu elocvent pentru că este ocazia din an în care toți dăruiesc și devine cumva un schimb la scară largă.
Și cum adesea este o sărbătoare la care vă adunați, numărul de cadouri crește deci și suma pe care o cheltuiești.
53% dintre românii respondenți au spus că se simt obligați să cumpere cadouri pentru toți cei cu care se vor întâlni în perioada sărbătorilor. Mai mici, mai consistente, mai scumpe sau nu, dar se simt obligați. Adică, ar simți un ușor disconfort dacă ar fi surprinși cu un cadou pentru care nu înapoiază.
Ba mai mult, unii dintre ei fac împrumuturi bancare pentru asta. Conform studiului, 19% dintre ei iau credite pentru a cumpăra cadouri și a avea grijă ca nu cumva să nu ofere la rândul lor.
Gândește-te acum la tendința ta de în face un cadou - obligație sau de a oferi la rândul tău. Cât de des și de ce se întâmplă asta și mai ales, ce te face să simți obligația?
Cum citești intenția din spatele unui cadou de la el?
Tocmai pentru că un cadou poate fi sub orice formă și poate transmite un mesaj este important și cum îl interpretezi.
Iată câteva exemple despre cum poți afla ce cereri ascund cadourile unui bărbat:
Parfumul.
Se spune că parfumul este cadoul bărbatului care nu își dorește ceva serios, dar îți cere să petreceți timp împreună pentru că te place și îi face plăcere.
Ciocolată sau ceva dulce.
Contrar multiplelor interpretări, ciocolata este cadoul celui care nu știe cum să ceară mai multă atenție din partea persoanei iubite.
Animal de companie.
Este cadoul care îți transmite clar că se implică, este responsabil și cere să primească la fel din partea partenerei. Este pasul prin care poate afla dacă există aceeași disponibilitate.
O carte.
Bărbații care oferă cadou o carte cunosc foarte bine persoana căreia o dăruiește și sunt genul de persoane dedicate și previzibile apreciind la rândul lor același tip de comportament pentru ca lucrurile să fie la fel de clare și pentru ei.
Cadou personalizat.
Astfel de cadouri oferă doar cel care are deja un istoric alături de persoana care îl va primi. O cunoaște, o admiră și are amintiri alături de ea.
În funcție de cadou, fie că este un tablou personalizat cu o poză dintr-o vacanță și un mesaj sau un notebook cu un citat, el va cere ca ea să-și amintească mai des de sentimentele și amintirile care îi leagă.
O excursie.
O excursie reprezintă cadoul care arată clar că își dorește ca lucrurile să evolueze sau chiar un angajament pe drum lung pentru că are încredere.
Accesorii, bijuterii.
Accesorii, cercei, bijuterii sunt cadouri care confirmă faptul că el o vede frumoasă și îi cere să fie în continuare. Faptul că ea se aranjează, îl încântă.
Cadouri scumpe și opulență.
Cadourile scumpe sunt cadouri pentru iubita unui bărbat nesigur care vrea să demonstreze contrariul. Este adesea cadoul pentru care unele femei rămân, dar nu trăiesc siguranța deplină în relații.
4 tipare de persoane și modul în care oferă cadouri. Le recunoști?
Modul în care este oferit cadoul, componența sa și alte detalii pot oferi câteva informații despre cel care pregătește cadoul.
Poate nu te-ai fi gândit la așa ceva dar iată 4 tipare de persoane pe care le poți recunoaște după cadou.
Persoanele generoase.
Acele persoane care aduc mereu un cadou ofrandă. Darurile sunt parte din viața lor și le fac cu adevărat plăcere să ofere.
Deși fac fel și fel de cadouri pentru că le creează o bucurie, vei observa că nu se sfiesc să facă și cadouri personalizate. Aceste persoane pun accent pe latura emoțională, de fapt, cadourile se traduc prin emoție în cazul lor.
Scopul acestor persoane este doar acela de a te face să zâmbești sau să-și manifeste afecțiunea față de tine. Nu setează bugete pentru cadouri pentru că este mai important să găsească un cadou special.
Să nu te suprindă dacă îți creează cu propriile mâini un cadou drăguț sau dacă îți oferă cadouri ambalate deosebit ori dacă adaugă o felicitare pe care chiar a scris un mesaj.
Persoanele care au caracteristicile unui perfecționist.
Aceste persoane vor căuta să aducă un cadou deosebit, ieșit din tipare în stare perfectă și impecabil.
Sunt persoanele care pregătesc în cel mai mic detaliu un cadou și mai ales, din timp tocmai pentru a avea totul sub control sau pentru a se putea ocupa de orice situație neprevăzută.
Persoanele care au o ușoară lipsă de empatie.
Sunt cele care aduc cadouri pe ultim moment chiar dacă se prezintă într-un context despre care aveau la cunoștință de ceva vreme.
Ba chiar ai putea auzi din partea lor, în urma mulțumirilor și aprecierilor, că n-a fost mare lucru, l-au găsit în urmă cu câteva zile în oferta de la mall și l-au ambalat simplu într-o pungă de cadouri.
Genul acesta de persoane consideră acest gest ca fiind un angajament deci cadoul obligație și nu acordă prea multă atenție detaliilor, gusturilor celui care îl va primi, cumpără adesea cadouri repede, simbolice, dar mai ales impersonale.
Persoanele care dețin caracteristici narcisiste.
După cum știi, în cazul acestor persoane, de cele mai multe ori este despre cât de minunate sunt, ce au ele este superior, mai special, etc.
Le auzi spunând aceste lucruri. Te vor convinge că ți-au adus un cadou de marcă, de care poate nici nu ai auzit! Dar îți vor spune cât de minunat este acel cadou, cum alții din jurul tău nu-și permit așa ceva, nici nu-l vor găsi la voi în țară, etc.
Persoana cu trăsături narcisiste nu vine niciodată cu un cadou banal, des întâlnit, mereu trebuie să fie ceva diferit și depun eforturi dacă trebuie, pentru a cumpăra un cadou scump, exclusiv tocmai pentru ca acel cadou să nu fie ușor trecut cu vederea.
Chiar și ambalarea cadoului este importantă și trebuie neapărat să fie impresionantă. Nu vor alege niciodată simpla pungă de cadouri.
Acestea sunt câteva ipoteze discutate de-a lungul timpului și cercetate de psihologi, terapeuți sau specialiști în relații. Perspectivele pot să difere.
Până la urmă, cel care oferă un cadou știe cel mai bine ce l-a determinat să facă acest gest și mai ales ce își dorește să obțină în acest mod.
Important este ca fiecare dintre noi să reușim să vedem bucuria pe care o aduce un cadou pentru că este ca iubirea … nu se calculează, nu este despre bani și nici o obligație.