Organizare botez: ghidul unei petreceri reușite
Share
Cuprins:
- Care sunt etapele slujbei de botez?
- Tradiții și obiceiuri de botez
- Ce documente sunt necesare la botez?
- Cât se dă la botez
- Ce trebuie să aducă părinții la botez?
- Ce rol au nașii la botez?
- Cum alegi invitațiile de botez?
- Ce cadouri oferi la botez?
- Sfaturi pentru un botez reușit
Botezul este primul eveniment din viața bebelușului tău. Fără îndoială că un astfel de moment aduce multă bucurie pentru părinți și aproapiații lor, însă organizarea slujbei de creștinare și a petrecerii pot genera și destul de mult stres.
Echipa Ghizbi îți vine în ajutor cu un ghid complet de organizare a botezului. Îți oferim răspuns la multe dintre întrebările pe care, probabil, ți le-ai pus și îți prezentăm o listă de cadouri ideale dacă ești în postura de invitat, de părinte al micuțului botezat sau de naș!
Care sunt etapele slujbei de botez?
Ceremonia unui botez în rit ortodox este împărțită în două momente principale, respectiv slujba de dezlegare și slujba de botez.
Prima parte din Taina Sfântului Botez cuprinde ceea ce se numesc ”lepădări”. Acum, bebelușul stă cu fața către Apus, iar nașul declară că ”se leapădă” de Diavol. Mai apoi, micuțul este întors cu fața către Răsărit, iar nașul va rosti de trei ori Crezul, o rugăciune emblematică în religia ortodoxă.
Mai apoi, urmează sfințirea apei de către preot și turnarea acesteia în cristelniță, alături de untdelemn. Se spune că aceasta este cea mai importante parte a slujbei de botez și, de altfel, cea care stârnește părinților cele mai multe emoții!
Următoarea etapă constă în tunderea perilor celui mic, ca simbol al noului său statut, anume acela de prunc botezat.
La final, micuțul este îmbrăcat și dus în fața Altarului, acolo unde primește Sfânta Împărtășanie.
Tradiții și obiceiuri la botez
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/Nuau0vx6vk8
În cultura din țara noastră, se păstrează o mulțime de tradiții și de obiceiuri la botez. De exemplu, știai că apa din cristelniță trebuie să fie rece? De asemenea, se obișnuiește ca, după botezare, copilașul să fie uns cu un bețișor parfumat de către preot, simbol al Sfintei Taine a Mirungerii.
Superstițioșii sunt de părere că bebelușul nu trebuie schimbat de hainele de botez până la Apusul soarelui. În plus, nimeni nu are voie să sărute micuțul proaspăt creștinat până a doua zi.
Ce documente sunt necesare la botez?
Pentru ca botezul să se desfășoare fără probleme, părinții trebuie să prezinte preotului, înainte de slujba de creștinare, certificatul de naștere al copilului. În baza acestuia, se va întocmi certificatul de botez.
Cât se dă la botez
Cu siguranță dacă urmează să partici la un astfel de eveniment, te întrebi cât se dă la botez. Darul ”în plic” este deja o tradiție în cultura noastră, așadar trebuie să îți pregătești câteva economii.
De regulă, pentru a stabili ce sumă poți oferi cadou este bine să iei în calcul mai multe criterii, cum ar fi relația pe care o ai cu părinții micuțului - rudele sunt cele mai generoase, în majoritatea cazurilor -, locația în care are loc evenimentul - în marile orașe ”darul” este mai mare - dar și de atmosfera de la petrecere.
De asemenea, există numeroase site-uri pe Internet care îți sugerează suma justă a darului, luând în calcul criterii precum cele enumerate mai sus.
Ce trebuie să aducă părinții la botez?
Botezul micuților este un moment mult așteptat de fiecare părinte, însă organizarea acestuia necesită implicarea din partea celor mari. Iată câteva dintre lucrurile pe care trebuie să le aducă și să le facă părinții la botezul copiilor lor:
- Cumpără bomboane și servește invitații în biserică
- Cumpără o forfecuță și o cutiuță în care va fi pus părul tăiat de preot
- Pregătește un rând de hăine pe care copilașul le va îmbrăca după creștinare
-
Oferă cadouri de botez pentru nași
Ce rol au nașii la botez?
Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/pantofi-m%C3%A2ini-p%C4%83stra%C5%A3i-619523/
Nașii au un rol extrem de important în cadrul ceremoniei de botez, dar și apoi. În sarcina acestora intră achiziționarea trusoului de botez și a lumânărilor precum și plata taxelor bisericești. Nașii vor trebui să aducă la ceremonia bisericească și o iconiță care va fi sfințită de preot și oferită copilașului, dar și o sticlă de vin pentru împărtășanie și ulei pentru Taina Sfintei Mirungeri.
Totodată, nașii obișnuiesc să aleagă diverse daruri pentru micuții pe care îi creștinează, dar și pentru părinții acestora. Dacă ești în postura de naș, poți comanda de pe ghizbi.ro o plachete, trofee sau rame personalizate, daruri cu adevărat deosebite pentru o astfel de ocazie.
A doua zi, tot nașii sunt cei care vor îmbăia micuțul și vor trebui să aducă prosop, un costumaș pentru bebeluș, ulei pentru îngrijirea pielii copiilor, o păturică și câteva jucărioare de baie.
Cum alegi invitațiile de botez?
https://www.pikrepo.com/fnunq/multicolored-invitation-card
Invitațiile de botez sunt o preocupare principală în organizarea unui eveniment reușit. Mai nou, poți opta pentru invitații virtuale, pe care le poți trimite prietenilor și familiei. Invitațiile clasice sunt, însă, o variantă care este foarte populară și care poate avea un impact mai mare. Indiferent dacă alegi invitațiile tipărite sau pe cele ce pot fi transmise pe Internet, nu uita să menționezi detalii precum numele micuțului și al nașilor de botez, data și locul evenimentului, precum și ora de începere a slujbei religioase și a petrecerii propriu-zise.
În ceea ce privește design-ul, încearcă să păstrezi aceeași tematică pe care ți-ai ales-o pentru întreg evenimentul.
Ce cadouri oferi la botez?
Pe lângă darul ”în plic”, botez poți oferi și alte cadouri; indiferent că ești în postura de naș și cauți un cadou pentru fin, că ești părinte și vrei să le mulțumești nașilor, sau că ești invitat, de pe ghizbi.ro poți alege cadouri foarte inspirate. Iată care sunt propunerile noastre:
-
Rame foto personalizate
Ramele foto personalizate sunt un cadou ideal care va aminti părinților și micuțului de această ocazie cu totul și cu totul specială.
-
Trofee personalizate
Trofeele personalizate sunt un dar accesibil, care se remarcă indiferent de ocazia în care este oferit.
Sfaturi pentru un botez reușit
- Trimite invitațiile cu cel puțin o lună înaintea evenimentului; este nepoliticos să inviți pe cineva la un eveniment de asemenea importanță cu mai puțin de 2 săptămâni înainte ca acesta să aibă loc.
- Ține evidența cheltuielilor și a lucrurilor pe care le mai ai de rezolvat.
- Alocă minim 2 luni pentru organizarea botezului, iar dacă ai o preferință pentru o anumită locație sau pentru un anumit band.
- Nu lăsa nimic pe ultimul moment! Cheia unui eveniment reușit este să te ocup din timp de fiecare detaliu.
Sperăm că organiarea botezului micuțului tău a devenit mai simplă după ce ai parcurs acest ghid. Noi îți suntem aproape cu cele mai inspirate cadouri pentru cele mai importante momente din viața ta!