Traditia cadourilor - cum a luat nastere si ce insemnatate are?
Share
A darui si a primi cadouri este o placere! Vorbim despre o traditie care cu siguranta nu se va pierde vreodata. Simplul gest de a oferi cuiva drag o atentie ofera o satisfactie deosebita, astfel ca obiceiul este imbratisat cu drag de toti. Constituie modalitatea prin care iti exprimi respectul, dragostea, aprecierea sau afectiunea fata de cei iubiti, de cunostinte, de prieteni. Sentimentul de bucurie pe care acest gest il naste in inimile tuturor este greu de inlocuit. Cat cunosti insa despre traditia cadourilor?
Cadourile si istoria lor innobilata
Darurile erau oferite inca din vremurile cele mai indepartate, atunci cand se traia preponderent in triburi, iar membrii ce le alcatuiau doreau sa isi exprime recunostinta si aprecierea fata de liderii lor. Un scop al cadourilor pe atunci era de a-si exprima angajamentul, respectiv de a castiga favoruri diverse. Desigur, gestul nu se limita numai catre capetenii - si intre ei, membrii triburilor se surprindeau cu tot felul de atentii. In marea lor majoritate acestea erau reprezentate de obiecte diverse confectionate din lemn de copac sau scoarta. Sunt zone ale lumii in care inca se pastreaza acest obicei.
Cadourile sunt parte din viata ta in prezent - le primesti si le oferi la randul tau. Sunt evenimente stabile cand acestea nu trebuie sa lipseasca, precum este Craciunul sau Pastele. Le oferi si cu ocazia diverselor onomastice si aniversari, celebrari romantice etc. Desigur nu spune nimeni ca trebuie sa te limitezi la acestea. Ori de cate ori simti nevoia de a face pe cineva fericit, poti alege un mic accesoriu sau obiect care sa ii lumineze ziua (vezi sutele de optiuni de cadou de pe site-ul nostru ghizbi.ro).
Cadoul - calea cea mai sigura de a imprasia fericire in jurul tau
Legat de cadouri personalizate, exista cateva insemnari in acest sens si in Cartea Vietii. S-ar parea ca traditia ce le vizeaza, indeosebi cea practicata in zona occidentala, isi trage radacinile din crestinism. Dovada o reprezinta diversele evenimente mentionate in Biblie in care se ofereau daruri. Spre exemplu, obiceiul de a oferi cadouri de Craciun a fost inspirat din evenimentul cu cei 3 magi care au mers la Betleem incarcati de daruri pentru micul prunc. Alte astfel de relatari care fac trimitere spre cadouri se regasesc in anumite pasage biblice.
Radacinile lor nu se limiteaza insa numai la atat. Acestea sunt si de oricine non-crestina. Din dorinta de a afla mai multe despre cum au luat nastere, s-au realizat cercetari care au concluzionat ca gestul de a oferi cadouri provine din ritualuri religioase insa cu caracter necrestin - specifice Europei de Nord. In special erau in centrul atentiei atunci cand se desfasurau sarbatori pagane in Roma sau Focurile din Yule - sarbatoarea lui Odin. Yule reprezenta atunci nasterea Soarelui. In cadrul marelui festival, se adunau oamenii pentru a sarbatori intoarcerea soarelui prin cadouri.
Era perioada in care acestea constau mai mult in fructe glazurate si atent asezate in cosuri decorate si impodobite, fiecare in partea avand o anumita simbolistica - portocalele si soarele, crengile de brad si eternitatea, cosul si culesul.
In data de 25 decembrie se obisnuia ca romanii sa ofere cadouri, fiind manifestatia festivalului lui Saturn. Ini trecut, stapanii luau in mod ironic locul sclavilor, de la care primeau in final cadouri, reprezentate de lumanari cerate sau de obiecte diverse din ceramica.
Odata cu trecerea timpului insa obieceiurile au fost adaptate si transformate, astfel ca in prezent acestea sunt reprezentate de cu totul alte atentii. Spre exemplu, oferirea de obiecte functionale constituie o varianta ideala de cadouri, cu care nu ai cum sa dai gres in nici o situatie. In acest sens idei nenumarate ai la dispozitie pe ghizbi.ro. Iti oferim posibilitatea de a le personaliza dupa bunul plac, astfel ca amprenta personalitatii tale sa faca diferenta in ceea ce priveste cadoul final.