Cadoul - o dovadă a iubirii, a aprecierii și a recunoștinței - ghizbi.ro

Cadoul - o dovadă a iubirii, a aprecierii și a recunoștinței

Te-ai întrebat vreodată de ce facem cadouri? Încă din copilărie îi învățăm pe cei mici că trebuie să ducă cadouri la zilele de naștere ale membrilor familiei sau ale prietenilor de la grădiniță – facem asta pentru că și noi, la rândul nostru, am fost învățați că trebuie să oferi cadouri cu diferite ocazii. De 8 martie căutăm cadouri pentru mamă, la o cununie civilă oferim cadori cupluri, de Ziua Îndrăgostiților surprindem persoana iubită cu cadouri, și lista poate continua la infinit. Chiar și în acest moment, cineva oferă unei persoane dragi sau unei persoane pe care o respectă profund un cadou. În fiecare zi, oră, minut, se întâmplă acest lucru undeva pe glob. Și asta ne face să ne întrebăm..De ce facem cadouri? Ce reprezintă aceste cadouri? Cu ce ocazii oferim cadourile? Cum alegem cele mai potrivite cadouri?

Istoria cadourilor – cum au apărut și ce semnificație au?

Se pare că această tradiție a oferirii cadourilor a apărut încă din epoca preistorică. În acea perioadă, oamenii trăiau în peșteri, se îmbrăcau în piei de animale și nu știau ce înseamnă civilizație, însă nu ezitau să își arate dragostea și aprecierea pentru liderii tribului prin tot felul de cadouri neobișnuite (pentru noi). O rocă deosebită, un dinte de animal, o scoarță de copac – toate acestea erau daruri comune ce circulau printre oamenii peșterilor. Pe măsură ce evoluau și descopereau instrumente ce îi ajutau în activitățile lor de zi cu zi, aceste daruri se transformau în adevărate comori. Un dinte de animal găurit și șlefuit devenea un pandantiv, deci un cadou personalizat.

În restul culturilor și epocilor, cadourile au fost oferite cu un scop precis. În perioada egipteană, acestea erau oferite faraonilor în semn de mulțumire pentru construirea piramidelor masive, în epoca romană, cadourile reprezentau un simbol al norocului și al loialității, în Evul Mediu, cadourile erau oferite în special Regilor pentru a ieși în evidență în fața acestora. Un lucru interesant este faptul că în unele culturi, există doar câteva ocazii pentru a oferi cadouri. Dacă la noi, cadourile sunt oferite cu ocazia zilei de naștere, absolvirii, sărbătorilor (Crăciun, Paște), evenimentelor deosebite (nuntă, botez, cununie civilă, etc.), în budism, schimbul de cadouri este permis doar în anumite perioade ale anului sau în timpul anumitor festivaluri. Mai mult decât atât, budiștii nu oferă cadouri simbolice sau obiecte membrilor familiei sau persoanelor dragi, ci mai degrabă fac donații către mănăstiri și temple. În India, cadourile sunt permise doar pe durata festivalului Diwali, un festival ce simbolizează triumful binelui asupra răului.

În cultura noastră, lucrurile nu sunt atât de restrictive – am putea spune chiar că dăruirea de cadouri face parte din cultura noastră, ne definește și ne face fericiți. Cu siguranță ai în jurul tău persoane care se bucură mai mult să ofere cadouri, decât să primească. Aceste persoane sunt meticuloase, cercetează și caută cât mai multe opțiuni atunci când vine vorba de cadouri personalizate. Sunt acele persoane care te surprind în momentul în care te aștepți cel mai puțin cu un cadou care era de mult pe lista ta cu dorințe. La noi, oferirea unui cadou este o cultură în sine, iar această tradiție transmisă din generație în generație a luat amploare mai ales în ultimii ani, având la dispoziție atât de multe opțiuni. Oferim cadouri cu diverse ocazii, iar acesta devine pe rând o dovadă a iubirii, a aprecierii și a recunoștinței.

Cadoul ca dovadă a iubirii – cui și cu ce ocazie îl oferi?

În majoritatea situațiilor, oferim un cadou în semn de iubire – față de iubit/ă, mamă, tată, bunici, frați, surori sau prieteni apropiați, cu diverse ocazii. În astfel de situații ne dăm cel mai mare interes pentru a surprinde persoana iubită, în special partenerului/ei. Ne dorim să îi oferim și luna de pe cer, dacă s-ar putea, experiențe care să rămână amintiri plăcute pentru o viață întreagă și cadouri de care să se bucure sincer. Dacă ești un căutarea unui cadou pentru iubită sau a unui cadou pentru iubit, avem pentru tine câteva exemple pe care le poți lua în considerare.

Un obiect ce stă de prea mult timp pe lista de dorințe – dacă știi că iubitul tău își dorește de mult timp un nou obiectiv pentru camera sa foto, fă-i tu acest cadou atunci când se așteaptă cel mai puțin, dacă știi că iubita ta își dorește un anumit gadget, cumpără-l și lasă-i pe masă într-o zi obișnuită de joi. Astfel de cadouri reprezintă de fapt o dovadă a iubirii: să cunoști nevoile și dorințele partenerului și să i le îndeplinești în momente obișnuite ale vieții voastre, nu neapărat cu o anumită ocazie.

O experiență pe care nu o va uita niciodată – o cină romantică într-un restaurant cu specific, o ieșire într-un loc drag vouă (poate locul în care v-ați dat prima întâlnire?), un citybreak într-un oraș în care vă doriți de mult să ajungeți, un salt cu parașuta sau cu parapanta în tandem (o astfel de experiență vă va apropia extrem de mult). Este destul de ușor să surprinzi o persoană cu o experiență inedită, de povestit nepoților.

Ceva simbolic – am început să producem tablouri personalizate tocmai din dorința de a surprinde cele mai frumoase momente din viața ta într-o ramă foto, o plachetă sau un tablou. Prin intermediul unui astfel de cadou îi poți transmite partenerului tău un mesaj ce va rămâne scris pe vecie nu doar în inima lui, ci și pe un tablou pe care îl poate privi ori de câte ori are nevoie de o doză de iubire.

Și dacă tot am adus în discuție mesajele simbolice, ar trebui să menționăm și faptul că recomandăm ca orice cadou pe care îl oferi persoanei iubite să fie însoțit de un mesaj din suflet. Bunicii noștri păstrează încă scrisorile de dragoste ca dovadă supremă a iubirii, tu de ce să nu păstrezi felicitările sau tablourile cu mesaje? Dacă ești în pană de idei sau vrei ceva mai mult decât un simplu ”Te iubesc!”, iată câteva mesaje de iubire care pot să însoțească un cadou pentru iubit sau iubită:

  • ”Dacă ar trebui să îmi trăiesc viața din noi, atunci te voi găsi mai devreme ca să te pot iubi mai mult timp.”
  • ”Fiecare poveste de dragoste este frumoasă, dar a noastră este favorita mea.”
  • ”Ești tot ce am nevoie.”

Câteva cuvinte, alese sau scrise din inimă valorează mult mai mult decât un cadou scump – aceasta este de fapt și diferența între un cadou oferit din iubire și unul oferit din obligație (cum ar fi un cadou oferit la aniversarea unui prieten cu care nu ești chiar atât de apropiat). După mulți ani de relație, cuplurile încep să aprecieze mult mai mult gesturile simbolice – un bilețel cu un mesaj de iubire lăsat lângă cana de cafea, un tablou personalizat așezat pe peretele din dormitor cu o poză ce stârnește multe amintiri frumoase și un citat de iubire care descrie perfect relația voastră, o bijuterie gravată cu inițialele voastre sau un mesaj codificat, pe care doar voi să îl cunoașteți.

Cadoul ca dovadă a aprecierii și a recunoștinței – cui și cu ce ocazie îl oferi?

Există și situații în care cadoul este oferit în semn de apreciere sau recunoștință pentru ajutorul sau sprijinul primit – de cele mai multe ori, această recunoștință este adresată părinților, profesorilor, medicilor, șefilor sau colegilor de lucru.

Părinților – recunoștință pentru sprijinul primit și iubire necondiționată

În unele momente ale vieții simți nevoia să îți exprimi recunoștința și aprecierea pentru sprijinul oferit de părinți de-a lungul timpului. Poți să fii în pragul absolvirii și să îți dai seama că nu ai fi reușit fără ei, să ajungi să ai familia ta și să fii recunoscător pentru sfaturile pe care părinții tăi ți le-au dat în ceea ce privește căsnicia, să faci un pas major în carieră și să apreciezi faptul că părinții tăi sunt singurii care au crezut în tine. Există atât de multe motive pentru care ar trebui să le mulțumim părinților noștri – trebuie doar să știm cum. În astfel de situații, cele mai bune cadouri sunt cele simbolice. Te-ai gândit vreodată să le oferi alor tăi un trofeu pentru cei mai buni părinți? Sau un tablou cu o poză dragă de familie alături de un mesaj de apreciere? Oferă-le un astfel de cadou personalizat și vei vedea cât de multă bucurie poate aduce un gest atât de mic. Părinții tăi nu vor cele mai scumpe cadouri sau vacanțe extravagante. Un semn de apreciere sau de recunoștință din partea ta cântărește mult mai mult.

Profesorilor – recunoștință pentru îndrumare și educație

Unii profesori își pun amprenta asupra personalității tale, dar și asupra parcursului profesional. Cu siguranță te-ai gândit cel puțin o dată că fără un anumit profesor nu ai fi ajuns unde ești acum. Așa că, ar fi bine să nu ratezi nicio ocazie pentru a-ți arăta recunoștința și aprecierea pentru educația și sfaturile primite. Există multe ocazii când poți oferi un cadou plin de însemnătate unui profesor – în prag de absolvire, de Ziua Internațională a Profesorului (se sărbătorește anual, în data de 5 octombrie), de aniversarea zilei sale de naștere, la finalul unui an școlar, etc. Este mai puțin importantă ocazia cu care vrei să faci un astfel de cadou, mesajul este în schimb esențial. Iată câteva citate care definesc profesorul perfect:

  • ”Un profesor își pune amprenta asupra eternității. El nu poate ști niciodată cât de departe ajunge influența lui.”
  • ”Profesorul cu adevărat înțelept nu te invită să intri în casa înțelepciunii sale ci, mai curând, te călăuzește către pragul minții tale.”
  • ”Se așteaptă ca profesorii să împlinească țeluri de neatins cu instrumente neadecvate. Miracolul este că, uneori, ei reușesc să ducă până la capăt această misiune imposibilă.”

Aceste mesaje le poți așterne pe o felicitare, pe un tablou personalizat, pe o ramă foto, o plachetă sau un trofeu. Arată-i profesorului favorit cât de mult îl apreciezi prin intermediul cuvintelor ce odată așternute, vor rămâne acolo pe vecie.

Medicilor – recunoștință pentru serviciile medicale

Ți s-a întâmplat vreodată să dai peste un medic atât de bun, încât să îți dai seama instant că trebuie să faci un gest pentru a-ți arăta aprecierea pentru serviciile medicale de calitate? Sunt acei medici care au răbdare să îți explice o procedură de mai multe ori, să îți ofere răspuns la orice întrebare ai avea (oricât de stupidă ar părea la prima vedere), acei medici care în momentele critice iau o decizie care îți salvează viața, acei medici care nu așteaptă nimic la schimb, ci doar își fac munca cu dedicare și pasiune. Acei medici în fața cărora îți vine să spui contant ”Jos pălăria!”. Uite câteva idei de cadouri pe care le poți face personalului medical în semn de recunoștință: un trofeu pentru cea mai bună echipă medicală, un tablou personalizat cu un mesaj pentru medicii dedicați, o sticlă de băutură fină sau o cutie de bomboane de ciocolată deosebite, un buchet de flori impresionant. O plachetă cu un mesaj de mulțumire reprezintă confirmarea mult așteptată de medic că într-adevăr, își face treaba bine. Hai să uităm de popularul plic cu bani și să oferim cadouri personalizate – medicii cu adevărat profesioniști se vor bucura de astfel de gesturi mai mult decât ai crede.

Șefilor/colegilor de lucru – recunoștință pentru ajutor

Te-a ajutat colegul să finalizezi proiectul pe ultima sută de metri și să respecți astfel deadline-ul impus de șefi? Managerul ți-a oferit o ocazie unică de a lucra cu un client important și te-a sprijinit pe durata acestui proces? Îți poți arăta recunoștința și aprecierea pentru ajutorul primit pentru aceste persoane sub diverse forme: surprinde-l pe colegul de lucru a doua zi dimineață cu o cafea delicioasă și o ciocolată fină, mulțumește-i managerului tău cu un trofeu personalizat pe care îl poate expune în vitrina sa, bucură-ți colega de lucru cu articole de papetărie (dacă știi că aceasta este pasiunea sa vinovată), oferă ajutor la rândul tău atunci când este necesar și fii tu la rândul tău acel coleg de treabă sau managerul care își sprijină angajații. Nu ezita să îți exprimi recunoștința pentru ajutorul primit – din păcate, prea puține persoane mai fac asta, restul consideră că acest ajutor li se cuvinte întotdeauna. Lucru ce nu este adevărat în majoritatea situațiilor.

După cum poți observa, un cadou poate lua diverse forme, poate fi oferit sub diverse ocazii și poate transmite mesaje variate. Indiferent dacă ești în căutare de cadouri pentru tată, iubită sau soră, cadouri femei sau cadouri bărbați, cadouri pentru medici, șefi sau profesori, înainte de a cumpăra ceva, răspunde în cel mai sincer mod la următoarea întrebare: Ce mesaj îmi doresc să transmit prin oferirea acestui cadou? Iubire, apreciere sau recunoștință?

Înapoi la blog