Cadouri simbolice – cum să dăruiești noroc, prosperitate și fericire - ghizbi.ro

Cadouri simbolice – cum să dăruiești noroc, prosperitate și fericire

Ultimele zile le-am dedicat unui subiect de interes, chiar și pentru cei care nu cred în karma, superstiții și alte lucruri spirituale. Mai exact, am citit mult, am purtat conversații cu oamenii din jurul nostru și am reușit să tragem câteva concluzii pe care vrem să le împărtășim și cu voi. Așa că, dacă ai avut vreodată impresia că viața ți s-a schimbat în bine după ce ai primit un cadou simbolic de la o persoană dragă și nu îți poți explica exact unde s-a produs schimbarea, ai ajuns unde trebuie! Dacă nu crezi în destin, convingeri culturale sau farmece, te provocăm să rămâi alături de noi și să citești în continuare pentru că sigur vei afla lucruri interesante!

Ce sunt superstițiile?

Superstiția este definită ca o credință irațională în semnificația unor obiecte sau evenimente. Unele superstiții se nasc din convingeri culturale, fiind transmise din generație în generație, altele se nasc din convingeri personale. Spre exemplu, dacă te împiedici de o scară, este mult mai ușor să dai vina pe ghinion decât să recunoști că neatenția este cea care te-a adus în această situație. Iată câteva dintre cele mai populare superstiții din întreaga lume:

  • Pisica neagră aduce ghinion.
  • Bătutul în lemn te scapă de anumite evenimente neplăcute.
  • Ziua de vineri, 13, este întotdeauna o zi rea/proastă.
  • Potcoava sau trifoiul aduc noroc.

De cele mai multe ori, oamenii ajung să creadă în superstiții după ce au avut parte de un moment revelator. Spre exemplu, dacă o pisică neagră le-a călcat calea și apoi s-a întâmplat ceva rău, sigur există un sâmbure de ghinion pe undeva și de acum înainte, orice pisică neagră prevestește ceva rău. La fel se întâmplă și cu ziua de vineri, 13. În realitate însă, s-ar putea ca o pisică neagră să îți facă ziua mai frumoasă, iar ziua de vineri, 13, să nu fie întotdeauna chiar atât de rea. Cu alte cuvinte, nimeni nu poate confirma adevărul ce stă în spatele superstițiilor, la fel cum nimeni nu poate demonta aceste superstiții. Dacă vrei, crezi în ele și lași destinul să te ghideze. Dacă nu, cauți o explicație logică pentru orice eveniment ce se întâmplă în viața ta.

Și totuși..ce legătură au superstițiile cu oferirea de cadouri? Se spune că nu ai voie să oferi anumite obiecte drept cadou pentru că aduc ghinion și nefericire, la fel cum există o listă întreagă de lucruri pe care este indicat să le oferi cadou pentru că atrag norocul și prosperitatea. Să vedem care sunt acestea!

Ce nu este recomandat să oferi cadou?

Dacă ești în căutare de cadouri bărbați, ar fi bine să tai de pe listă ceasurile, portofelele goale și obiectele ascuțite pentru că au tocmai o semnificație bună. Spre exemplu, în China, ceasul nu este văzut ca cel mai bun cadou pentru iubit (așa cum se întâmplă de multe ori la noi), pentru că acest obiect simbolizează un element destul de sumbru – moartea. Dacă ești familiarizat cu superstițiile de înmormânatare din țara noastră, probabil știi deja că se spune că în momentul în care moare un membru al familiei, un ceas din casă trebuie oprit. În multe culturi, ceasul este văzut ca un aducător de ghinion, deci dacă crezi în astfel de credințe, poate ar fi bine să tai de pe lista cu idei de cadouri pentru parteneri acest obiect atât de controversat din punct de vedere al simbolisticii.

Obiectele ascuțite sau tăioase sunt și ele văzute ca prevestitoare de evenimente neplăcute. Dacă o brișcă se număra printre ideile de cadouri pentru tată, poate ar fi bine să te mai gândești, mai ales dacă crezi în astfel de superstiții. Obiectele ascuțite au fost dintotdeauna în centrul superstițiilor – există șanse mari să fi auzit în familie că un cuțit lăsat cu lama în sus înseamnă ceartă.

Portofelul oferit gol drept cadou este una dintre superstițiile prezente și în cultura noastră. Se spune că nu trebuie să oferi un portofel gol pentru că alungă bogăția. Dacă însă este plin, cu siguranță nu se supără nimeni. De altfel, se și spune că atunci când oferi un portofel, să pui și o bancnotă în el, un gest simbolic pentru a atrage banii. Ar fi bine să ții cont de acest gest chiar dacă tu nu ții cont de superstiții – doar nu vrei ca persoana pe care vrei să o surprinzi cu un astfel de cadou să creadă că îi dorești să aibă mereu portofelul gol, nu?

Ce este recomandat să oferi cadou?

De cealaltă parte, există și cadouri care simbolizează norocul, prosperitatea și fericirea. Lumânările decorative se numără printre cadourile cu o simbolistică pozitivă, deși în alte culturi ele sunt evitate pentru că sunt asociate cu înmormântările. Însă, se recomandă să duci cadou lumânări parfumate, decorative, mai ales când mergi pentru prima dată acasă la un cuplu. Pot fi considerare unul dintre cele mai inspirate cadouri cupluri de casă nouă pentru că simbolizează focul intens al dragostei și al pasiunii. Se spune că aceste lumânări aprinse periodic vor ține mereu aprins acest foc și vor încălzi casa. Tot din această categorie, al cadourilor pentru casă nouă, se numără și florile în ghiveci. Iată câteva exemple de plante pe care le poți oferi cadou și simbolistica fiecăreia:

  • Crassula, cunoscută și sub numele de arbore de jad sau planta banilor – simbolizează prietenia și norocul și aduce prosperitatea în orice casă,
  • Gardenia – simbolizează puritatea și rafinamentul și atrage buna dispoziție în casă
  • Aloe Vera – asociată cu longevitatea și prosperitatea,
  • Planta șarpe, cunoscută și sub numele de Sansevieria, - atrage sănătatea, puterea și prosperitatea,
  • Bromeliacee – simbolizează puterea financiară,
  • Bambusul – simbolizează norocul și bunăstarea (este unul dintre cele mai importante simboluri de prosperitate din Feng Shui).

Știai că parfumul este un simbol al prosperității? Îl poți pune pe lista cu idei de cadouri femei, mai ales dacă vorbim despre femei care cred în spiritualitate, karma și simbolistica fiecărui obiect care le înconjoară. Bijuteriile reprezintă o altă idee bună de cadou pentru că reprezintă bogăția și aduc și mai multă bunăstare celor care le poartă, conform credinței Feng Shui. Alege o bijuterie cu o piatră prețioasă sau semiprețioasă, cum este ametistul sau citrinul – citrinul este considerat piatra bogăției de secol întregi, datorită culorii sale aurii. Din categoria pietrelor prețioase pe care ar fi bine să le eviți face parte opalul pentru că se spune că aduce ghinion.

Și dacă tot am menționat de Feng Shui de mai multe ori, dacă ai în jurul tău o persoană care se ghidează după această concepție și vrei să o surprinzi cu un cadou, te poți orienta către o fântână, clopoței de vânt sau celebra broască râioasă, toate reprezintând un simbol al abundenței și al bogăției.

Superstiții legate de oferirea cadourilor

Am vorbit despre superstițiile legate de simbolistica cadourilor, însă am descoperit că există superstiții legate și de modul în care oferim cadourile. Una dintre cele mai populare, pe care cu siguranță o cunoști pentru că a fost transmisă din generație în generație este legată de numărul florilor pe care trebuie să îl conțină un buchet. Întotdeauna număr impar pentru că un buchet cu număr par se duce doar la înmormântări sau în semn de omagiu, la mormântul unei persoane dragi. Se pare că aceasta este o tradiție întâlnită doar la noi, în alte culturi nu există o regulă în acest sens. Semnificația acestui gest nu este însă foarte clară. Unii spun că la înmormântări sau la mormânt se duc flori în număr cu soț pentru ca cel care a plecat pe lumea cealaltă să își găsească un tovarăș la fel de bun și acolo. În ceea ce privește numărul impar al florilor oferite cu o ocazie deosebită, se spune că persoana care primește buchetul este cea care îl și completează.

Fiecare țară sau cultură are propriile tradiții și superstiții atunci când vine vorba de oferirea cadourilor. Spre exemplu, în Franța se consideră nepoliticos să oferă o sticlă de vin drept cadou unei gazde (gazda trebuie întotdeauna să aleagă vinul ce va fi servit la masă), în timp ce în Suedia acest gest este mai mult decât binevenit – o sticlă de vin este considerat cadou perfect pentru orice gazdă. În Maroc, niciun fel de băutură alcoolică nu reprezintă un cadou potrivit. Tot în Maroc, nu se recomandă oferirea de cadouri ce conțin culorile violet, galben sau roz pentru că se consideră că aduce ghinion. Un alt lucru interesant pe care l-am aflat despre marocani este faptul că ei nu oferă și nu primesc cadouri de la persoane pe care nu le-au întâlnit personal. Deci dacă urmează să ai o întâlnire de afaceri cu o persoană din Maroc cu care ai purtat doar conversații telefonice, ar fi bine să te prezinți fără niciun cadou. Cadourile sunt totuși oferite începând cu cea de-a doua întâlnire și de cele mai multe ori constă în produse de patiserie sau flori.

După cum poți vedea, fiecare cultură are propriile tradiții și superstiții. Dacă ție îți place să oferi trandafiri roșii iubitei tale, nu ar trebui să te oprești din a face asta doar pentru că în Austria sunt considerați prevestitori ai veștilor rele. La noi în țară, trandafirii roșii reprezintă un adevărat simbol al pasiunii și al iubirii. Iar dacă nu știi exact ce cadou să oferi unei persoane astfel încât să te asiguri că nu vei atrage niciun lucru negativ, poți oricând să alegi cadourile personalizate și îți vom spune în cele ce urmează și de ce.

Cadourile personalizate, o alegere sigură din punct de vedere al superstițiilor

Probabil că informațiile de mai sus te-au dus într-o stare de confuzie. E bine sau nu să oferi cadou un ceas? Oare persoana pe care vreau să o surprind ține sau nu cont de superstiții? Da, și nouă ne-au trecut astfel de întrebări prin cap și adevărul este că poate fi copleșitoare această discuție. Partea bună este că avem și o soluție: cadouri personalizate. Dacă optezi pentru un astfel de cadou poți fi sigur că nu vei da greș. Până la urmă, vorbim de cadouri oferite din suflet, deci nu au cum să aducă ghinion sau lucruri rele. Mai mult decât atât, poți folosi un astfel de cadou pentru a transmite toate mesajele de bine din lume. Iată câteva idei de cadouri personalizate pe care le poți oferi cu orice ocazie și pe care le poți găsi și pe site-ul nostru:

Toate aceste cadouri pot avea doar o singură simbolistică: ilustrează aprecierea, iubirea, recunoștința pe care o porți pentru o anumită persoană. În nicio cultură un cadou de acest tip nu poate aduce ghinion sau lucruri rele. Așa că, un cadou personalizat reprezintă o alege sigură și inspirată în orice situație, indiferent dacă vrei să îți surprinzi părinții, partenerul, profesorul sau medicii care ți-au salvat viața.

Am ajuns și la finalul acestui articol și la o concluzie pe care am formulat-o după mai multe discuții cu oameni care cred în superstiții și care nu au astfel de credințe personale. Universul are un mod destul de simplu în care funcționează, iar dacă crezi că un anumit obiect îți aduce lucruri rele, în cele din urmă, vei ajunge să asociezi orice întâmplare nefericită cu acel obiect. Dacă în schimb vezi într-un obiect un simbol al abundenței, al norocului și al fericirii, cel mai probabil vei crede că ți s-a schimbat viața în bine. Secretul stă de fapt în gândirea fiecăruia – dacă ești o persoană negativistă, poți să ai casa plină de obiecte cu semnificație pozitivă pentru că la finalul zilei îți vei aduce aminte doar de evenimentele neplăcute de care ai avut parte. Dacă în schimb ești o persoană pozitivă, vei vedea mereu doar partea plină a paharului. Deci, tu în ce categorie de persoane te încadrezi? Crezi în superstiții?

Înapoi la blog