Cadourile de Crăciun, o provocare de sezon la care răspundem cu drag - ghizbi.ro

Cadourile de Crăciun, o provocare de sezon la care răspundem cu drag

E perioada aceea a anului și nu, nu ne ferim să spunem cinstit că ne gândim deja la organizarea cadourilor de sărbători. 

Noiembrie e luna care precede cea mai aglomerată perioadă din an când vine vorba de cumpărături și dacă vrei un Decembrie aerisit și lipsit de agitație, vânătoarea celor mai interesante cadouri trebuie să înceapă de pe acum. 

Organizarea bună trece primejdia grea și te invităm să rămâi aproape pentru un mic ghid de “supraviețuire” în lumea cumpărăturilor pe fugă, a opțiunilor aparent limitate și a cadourilor (ne)inspirate. 

Primul pas? Lista celor cuminți.

Scurta listă a celor care au fost cuminți e completată generos de lista celor care au încercat. De multă vreme nu mai sunt doar copiii cei care-l așteaptă pe Moș Crăciun în seara de Ajun ci și adulții au, indiferent de vârstă, statut și experiență, propria lor listă de dorințe și așteptări de la cei dragi.  Îi poți condamna? Desigur că nu, doar ești unul dintre ei.

Așa cum spuneam, primul pas e lista. Cui dăruim? Copiilor, părinților, partenerului de viață, prietenilor, familiei extinse, colegilor, vecinilor și celor din categoria “cadouri care trebuie făcute”. Sună periculos? Numai puțin. Rămâi aproape, te putem ajuta să alegi cadouri inspirate care să nu coste o avere și care să fie apreciate de către toată lumea.

Ce e de făcut mai departe? Dacă nu ești unul dintre multi-miliardarii planetei, a doua întrebare pe care trebuie să ți-o pui e foarte simplă:

În ce buget trebuie să mă încadrez?

Fie că vrei să mergi cu o sumă egală pentru fiecare nume de pe listă și să oferi un cadou simbolic tuturor sau îi departajezi după importanța pe care o ocupă în viața ta, stabilirea bugetului este definitorie pentru următorii pași. 

Odată stabilit acest aspect, poți trece la deciziile cu adevărat interesante. Să fie cu tematică de sezon sau nu? Să fie ceva practic, pe care să-l poată folosi și după Crăciun sau ceva amuzant, să râdă de câte ori își aduce aminte? Să fie ceva comestibil și tradițional sau parfumat și ușor de împachetat?

Atât de multe întrebări. Greu de ales, aproape imposibil de decis. Dar nu-ți pierde speranța. Ia-le pe rând și separă cu încredere răspunsurile trecute prin acest filtru pentru că ele te pot ghida în alegerile finale.

Cu ce cadouri nu dai greș niciodată?

Dă-ne voie să-ți așternem câteva opțiuni inedite despre care știm sigur că vor fi apreciate. Ne poți mulțumi mai târziu. 

Bilete la film. Te așteptai la propunerea asta? Când toată lumea se gândește doar la sarmale, vin roșu și cozonac, ieși din tipare și trimite pe cineva drag să se bucure de popcorn, nachos cu brânză și sucuri acidulate. Musai la un film cu tema de Crăciun, n-ai cum să dai greș cu această combinație. 

Un abonament la sala de sport. Din aceleași motive enumerate mai sus. N-o să-ți vină să crezi câtă lume se gândește la asta în timp ce promite că ceea ce mestecă acum e ultima bomboană de pom. Statisticile au arătat că Ianuarie e luna în care toată lumea se apucă de sport așa că poți fi sigur că acest cadou va fi foarte apreciat. 

Cărți în format digital. Bine, bine, această variantă nu-i așa inedită dar e una prietenoasă cu mediul așa că ne-am permis s-o îngrămădim pe listă. Înainte s-o iei în calcul, asigură-te că destinatarul are unul dintre device-urile compatibile cu alegerea ta și că îi cunoști gusturile din această categorie.  Ca să nu fie un cadou irosit, desigur. 

Gadget-uri de ultimă generație. Dacă bugetul îți permite și un cadou mai extravagant, gadget-urile de ultimă generație sunt cea mai bună opțiune pentru a surprinde pe cineva drag. Practice și actuale, ele pot susține o pasiune, o necesitate sau un moft și sunt cadoul de care va vorbi toată lumea la masa de Crăciun. 

Aparatele foto cu imprimare instant. N-ai cum să nu le iubești. Mici, compacte și cu diferite dimensiuni de imprimare, aparatele foto instant merită toată atenția ta. Frumusețea folosirii lor constă în bucuria de a avea instant captura de timp iar partea amuzantă e tocmai că nu poți edita fotografia înainte de imprimare. Cei mai simpatici se vor amuza de pozițiile ciudate in care i-ai surprins și cu toții se vor bucura de dimensiunea redusă a fotografiei, putând încăpea cu generozitate în orice portofel.

Deserturile în combinații neobișnuite. La categoria care face cinste gurmanzilor pasionați, posibilitățile sunt nelimitate. Ciocolata cu interior sărat. Buchetul de flori din căpșune în ciocolată. Turta dulce fără zahăr. Brânzeturile caramelizate. Și lista poate continua. Alege să-i surprinzi pe cei dragi cu ceva ce n-au mai gustat. Cu siguranță vor fi cel puțin interesați dacă nu și încântați de opțiunea aleasă. Gusturile nu se discută. 

Experiențele deosebite. Un salt cu parașuta? Sună grozav. O oră de condus cu o mașina de formula 1? Cine se putea gândi la ceva atât de cool? Asigură-te că destinatarul are carnet de șoferi și gata, cadoul e ca și cumpărat. O vizită la muzeul figurinelor de ceară? Clar ieși din zona de confort cu acest cadou. Un tur cu degustare de vin și brânzeturi la o cramă celebră? Perfect și pentru cunoscători, și pentru începători. N-ai cum să dai greș cu această variantă. Cerul e limita când vine vorba de zona experiențelor memorabile. Pune pe listă orice ți-ar plăcea și ție să primești și efectul va fi cel dorit. Cu siguranță! 

Ședința foto cu o echipă de profesioniști. Deși trăim în epoca digitalizării și nu pot fi ușor postare în social media, ședințele foto cu o echipă de profesioniști sunt încă apreciate la scară largă. Pachetele promoționale de sărbători includ adesea și fotografii printate in format fizic și da, un astfel de cadou este cu adevărat special. Asigură-te că le achiziționezi cu o perioadă generoasă de programare și vor fi cu siguranță extrem de apreciate. 

Cadouri de inspirație handmade. Dacă ești o fire artistică și te poți implica direct în crearea cadourilor pe care urmează să le dăruiești, această sugestie este perfectă pentru tine. Orice lucru făcut “cu suflet” are o semnificație aparte și e întotdeauna apreciat. Fie că e vorba de un ornament din lemn, ceva împletit sau cusut, o felicitare scrisă sau un tablou pictat, lucrurile în care te implici direct cântăresc mai mult la categoria atenție acordată. Tot aici poți pune și cursurile cu un artizan local. Dacă nu ești pasionat de zona creativității dar vrei să alegi un cadou din această categorie, cursurile care invită la descoperirea și sădirea unei noi pasiuni pot fi cheia succesului. 

Cadourile vintage. Pentru cunoscători, colecționari și membrii familiei, cadourile “cu istorie” pot fi o adevărată comoară. Cutia de bijuterii cu balerină și muzicuță pe care o prețuia bunica. Ceasul primit pentru merite deosebite în război cu care se mândrea bunicul. Setul de masă brodat primit la nunta al părinților tăi. Orice bucățică de istorie readusă la viață are o încărcătură aparte și gestul de a-l dărui generațiilor mai noi merită un loc pe lista noastră de cadouri speciale. 

Cadourile “altfel”. N-am știut unde să le încadrăm și le-am pus pe toate aici. O ediție a ziarului local din ziua când s-a născut cel care primește cadoul. O hartă a constelațiilor din aceeași zi. Sau o bucățică de teren pe Lună. Orice ai alege din acestea trei, efectul spectaculos e garantat. 

Cadourile personalizate. Le-am lăsat la finalul listei pentru că sunt un fel de cireașa de pe tort. Orice ai alege să dăruiești, dacă are numele destinatarului, o dată importantă sau un simbol caracteristic imprimat, gravat sau ștanțat pe el, cadoul devine instant ceva mult mai prețios. Nimic nu spune mai bine „M-am gândit la tine” decât un cadou din această categorie. Urmărește reacția celui care primește un cadou personalizat și vei înțelege de ce opțiunea aceasta este întotdeauna o variantă de top.

Acum, că te-am inspirat puțin cu cadouri neobișnuite pe care le poți oferi, dă-ne voie să listăm și câteva cadouri care s-au oferit de prea multe ori ca să mai merite atenția ta. 

Șosetele cu model de Crăciun. Puloverele și cămășile de Crăciun. Pijamalele în aceeași idee. Toată lumea le are deja și cu toții le poartă maxim 3 zile pe an. Articolele vestimentare cu tematică de Crăciun sunt simpatice, amuzante și merg purtate la masa de Crăciun dar termenul de valabilitate pentru purtarea lor este limitat. Pur și simplu nu merg și de Valentine’s Day sau de Mărțișor. Dacă îi vezi încântați și spun că e fix ce-și doreau, crede-ne pe cuvânt când spunem că sunt doar politicoși. 

Decorațiunile de brad sau de casă cu model de Crăciun. Acceptate doar dacă sunt personalizate sau dacă sunt dintr-un material deosebit, genul ăsta de cadouri sunt potrivite doar pentru cineva care s-a mutat în casă nouă de sărbători. Altfel, poți fi sigur că au deja. 

Ustensilele pentru gătit. Indiferent că vorbim despre cadourile pentru pasionații de domeniul gastronomiei sau de cele clasice, pentru membrii familiei, cadoul inspirat din această categorie e supraestimat și destul de puțin apreciat. Lingurile de lemn cu imprimeu de reni poate fi o opțiune simpatică dar credem că poți găsi mai bine. Sugestia noastră e să lași deoparte gândul de a dărui ceva din zona asta, zona e extrem de vizitată deja în zilele normale. 

Parfumurile. Loțiunile de corp. Produsele de folosit în baie. Opțiunea de a merge pe una din aceste variantele poate fi riscantă dacă nu cunoști prea bine persoana care urmează să le primească. Preferințele care țin de simțul olfactiv diferă de la om la om  și de la sezon la sezon iar alegerea produselor de baie ține mai ales de tipul de piele. Dacă nu cunoști în detaliu aceste aspecte, riști să iei un cadou total nepotrivit. 

Bijuteriile. Din metale prețioase sau nu, bijuteriile sunt o alegere de stil și fac parte din aceeași categorie de risc cu parfumurile și produsele de îngrijire menționate anterior. Trebuie să ții cont de metalul pe care îl poartă de obicei, de alergiile care pot exista și de modelul care crezi că i s-ar potrivi. Greu de ales dar nu imposibil, nu. 

Voucherele cadou. Cum să spunem asta fără să sune insensibil? NI-CIO-DA-TĂ. Sunt lipsite de nota personală și nu spun decât că n-ai avut suficient timp să cauți ceva și te-ai oprit la varianta sigură. Sau ai avut timp dar ai ales ceva ușor de pliat pe preferințele oricui. Nimănui nu-i plac variantele sigure, toți vor să se simtă prețioși și speciali, nu o bifă oarecare pe o listă.

În loc de încheiere. Cu ambalaj și fundiță asortate.

Cu speranța că sugestiile noastre v-au fost de ajutor pentru a lua cele mai bune decizii pentru cadourile de Crăciun, vă reamintim că gestul de a dărui este deasupra costurilor pe care le implică și că orice ați alege, bucuria de a primi ar trebui să le transforme instant în ceva apreciat.

Vă invităm să consultați toate articolele de pe pagina noastră dedicată cadourilor și să vă inspirați pentru alegeri inedite, daruri de poveste și experiențe fabuloase. 

Nu uitați să dăruiți cu zâmbetul pe buze, să scrieți de mână felicitări personalizate și să vă bucurați de fiecare om care alege să vă fie aproape în cea mai frumoasă sărbătoare din an. 

Spor la căutat, găsit, comandat, ambalat și dăruit!

Înapoi la blog