Ce spun regulile de etichetă cu privire la oferirea de cadouri

Cui nu îi place să primească daruri? Oricât de mici și neînsemnate ar fi, cadourile ne impresionează, ne schimbă dispoziția, ne surprind și ne bucură în același timp.

Atunci când urmează să oferim un cadou, situația se schimbă însă. Există foarte multe aspecte ce trebuie luate în calcul pentru a oferi și celui care îl va primi aceleași senzații precum cele menționate mai sus. De asemenea, există și o serie de reguli de etichetă cu privire la oferirea de cadouri în situații diverse. În rândurile următoare vă vom exemplifica doar câteva dintre ele.

Dacă primesc un cadou fără să fie vorba despre vreo ocazie specială, trebuie să ofer la rândul meu un dar acelei persoane?

Îți putem spune că e bine să îți manifești recunoștința față de persoana care ți-a oferit cadoul, indiferent dacă îi mulțumești pur și simplu, dacă îi oferi la rândul tău o mică atenție sau dacă alegi să îi dai în dar ceva cu o valoare echivalentă. Trebuie să știi însă că acest lucru nu este obligatoriu, pentru că un cadou reprezintă practic dorința persoanei în cauză de a-ți face o surpriză, o bucurie și nicidecum nu se oferă având în spate intenția de a primi ceva în schimb.

Pentru cadoul pe care l-am oferit nu am primit reacția la care mă așteptam. Ce fac?

Cu toții suntem diferiți și fiecare reacționează altfel atunci când primește un cadou. Dacă reacția nu este pe măsura așteptărilor, politicos este să nu spui nimic. Poate e vorba de o persoană care nu se exteriorizează, poate că nu îi place să fie în centrul atenției atunci când primește un cadou, sau poate pur și simplu nu i-a plăcut darul pe care i l-ai oferit. Așadar, nu e doar politicos, e și înțelept să nu spui nimic dacă observi că reacția nu a fost pe măsura așteptărilor. Cel puțin știi că ți-ai dat silința și ai oferit totuși un dar, chiar dacă nu a fost neapărat apreciat.

Am uitat complet de aniversarea unui prieten apropiat. Mai trebuie să îi ofer un cadou?

După cum spuneam și la început, oricui îi place să primească atenții și cadouri. În unele cazuri, cu toată agitația în care se pare că trăim zilnic, se mai întâmplă să uitam de ziua de naștere a unui prieten apropiat. Chiar și într-o astfel de situație un cadou va fi bine primit, chiar dacă este oferit ceva mai târziu. Cu scuzele la purtător, va trebui să găsești o ocazie și să te revanșezi, oferind acelui prieten un dar de care să se bucure.

Cum mă asigur că aleg un cadou potrivit?

Poți verifica ghidul pe care l-am prezentat aici, într-un articol anterior; practic, trebuie să ții cont de următoarele:

  • cadoul trebuie ales în concordanță cu ocazia cu care este oferit
  • cadoul trebuie să țină cont de relația cu destinatarul
  • membru al familiei, prieten, coleg de muncă, superior, etc.
  • cadoul trebuie să fie util
  • cadoul trebuie să îi amintească destinatarului de tine sau să îi stârnească o anumită emoție
  • cadoul trebuie să se prezinte bine din punct de vedere estetic.

Se pare că și această misiune de a oferi un cadou nu este chiar atât de simplă pe cât ar considera unii. Sunt multe aspecte de care trebuie ținut cont, însă acest lucru nu trebuie să devină nicidecum o corvoadă. Cadoul trebuie ales cu gândul la destinatar, la bucuria și emoțiile pe care le va simți atunci când îl va deschide - aceasta ar fi cea din urmă regulă de etichetă atunci când vine vorba de alegerea unui cadou. De aceea noi îți recomandam cadouri personalizate pe care le poți găsi pe site-ul nostru ghizbi.ro.

Înapoi la blog