Ce înseamnă când îți este respins un cadou și când poți refuza cadouri?
Share
Ce înseamnă când îți este refuzat cadoul? 3 motive esențiale care conduc la refuz.
1. Se simt obligați față de tine după ce au primit un cadou.
2. Pur și simplu nu știu să primească și să se bucure sau cred că nu merită.
3. Relația dintre voi.
Când îți spune: „Nu vreau nimic”.
Când poți refuza cadouri, dar mai ales, cum o faci?
Cum refuzi cadouri care nu-ți aduc un sentiment plăcut?
Cadouri refuzate? Surprinzător, dar da! Uneori îți sunt refuzate, alteori ar fi bine să refuzi și tu. „Nu există așa ceva! Cine și de ce ar refuza un cadourile? ”, ai spune.
Spui că este vorba despre gest, că aduc mereu bucurie și chiar așa este, dar ce faci când cadourile devin un sentiment neplăcut?
Ce înseamnă când îți este refuzat cadoul? 3 motive esențiale care conduc la refuz.
Când ne referim la un cadou refuzat ne gândim atât la refuzul ca și comportament, dar și la cel de la nivel doar verbal, emoțional sau energetic. De fapt, refuzul unui cadou la nivel emoțional, poate fi chiar dureros.
Iată câteva motive pentru care oamenii tind să refuze atunci când primesc cadouri:
1. Se simt obligați față de tine după ce au primit un cadou.
De-a lungul timpului, având la bază modul în care a evoluat societatea, cadoul a căpătat și conotații negative deși cu totul altul este rolul lui.
Putem lua drept exemplu micile daruri pentru diferite favoruri. Dacă cel care oferă transmite și o ușoară intenție ascunsă sau chiar pretenții, ar putea primi un refuz. Dacă nu din prima încercare, la următoarea îl va primi dacă persoana care urmează să-l primească simte asta și înțelege de ce i se oferă cadouri.
Dacă este strict vorba despre cadouri pe care le faci doar pentru că celălalt și-a adus aminte de ziua ta, dar în restul anului aproape că nici nu vorbiți poți constata că la un moment dat, apare sentimentul care spune: „Nu vreau să datorez nimic, nimănui”.
Unul dintre noi va refuza sau poate o veți face tacit. La nivel emoțional, vă simțiți obligați unul față de celălalt iar lucrurile nu ar trebui forțate, tocmai din acest motiv, cineva trebuie să pună piciorul în prag.
2. Pur și simplu nu știu să primească și să se bucure sau cred că nu merită.
Persoanele care încă din copilărie auzeau adesea replici precum: „Nu ai nevoie de așa ceva, pentru ce să ți-l cumpăr?”, „Banii se câștigă greu, nu-i aruncăm așa, pe nimicuri!”, „O să vină Moșul, dar nu-ți aduce multe lucruri pentru că nu are bani și trebuie să ducă tuturor copiilor, nu ești doar tu!”, etc.
Nu sunt atât de importante replicile cât e important ce produc ele la nivel subconștient. Pe scurt, este un „Nu meriți, nu contează ce te așteptai”.
Copiii nu gândesc așa! Sunt învățați să gândească așa. În multe cazuri ai putea observa că deși îi cumperi într-un final ce își dorea, nu se va mai bucura de cadou.
Adultul crescut așa îți va spune: „De ce ți-ai cheltuit banii?”, „Ai aruncat banii pe așa ceva!”, „Să nu mai cumperi că am de toate”.
La polul opus, sunt cei ai căror părinți le cumpără de toate, efectul va fi același, nu vor ști să aprecieze, ba chiar ai putea descoperi că apare nemulțumirea dacă nu le atingi așteptările.
Îți vor spune: „Oh, mersi!, Nu trebuia să te deranjezi”, „Aveam în plan să-mi iau așa ceva, dar de la X firmă că sunt mai bune”. Aproape ai crezut că ai nimerit cadoul până când îi vezi dezamăgirea.
Nu contează cât de ieftin a fost cadoul sau cât de scump pentru că dacă ai auzit aceste replici te vor face să te simți prost că ai făcut acel cadou. Și totuși, nu ți-a refuzat cadoul. L-a pus într-un colț, dar sentimentul va rămâne.
A primi înseamnă a fi deschis, a te abandona, a accepta din toată inima, a păstra. Mai înseamnă a te elibera de acea crispare de neliniște care încearcă să preia controlul, să-ți protejeze integritatea.
Acești oameni nu fac asta din răutate! Acești oameni nu prea înțeleg impactul unor replici negândite, ele vin involuntar. Ei chiar nu știu să aprecieze un cadou, ei nu înțeleg bucuria din spatele lui, a lor este inexistentă, dar mai puțin pe a ta.
Pentru acești oameni poți să concentrezi toată bucuria din inima ta pentru a căuta cadoul special, pentru că nu vor vedea asta. Deci da, este o formă dură de refuz. Te poate face să nu-ți mai dorești să oferi cadouri.
3. Relația dintre voi.
Ai spune că în cadrul unei relații (orice tip) chiar și în cazul unor persoane căsătorite, nu se refuză niciun cadou.
Să le luăm pe rând și înainte să respingi ideea, aruncă o privire în jurul tău.
Relație de cuplu.
Există întotdeauna ceva ce unul dintre ei nu agreează. Și pentru că spune mereu asta, dar partenerul nu ia în considerare, apare sentimentul de tristețe: „Lui nu-i pasă că pe mine asta mă deranjează deci nu contez pentru el”.
Ce face el? Caută imediat cadouri pentru ea pentru a-și cere scuze: un buchet de flori și o bijuterie pentru a-i spune „Iartă-mă pentru că te-am supărat!”.
Și e drăguț din partea lui, dar cadoul nu șterge greșeli care se repetă. Sunt cupluri care își reproșează aceleași lucruri zeci de ani.
Atunci, ce valoare ar mai avea cadoul care vine în contexte de nemulțumiri, supărări. Este tipul de cadou care îi va permite mereu să greșească iar tu vei simți constrângerea de a trece peste ceva ce îți este nociv.
Relație cu rude prin alianță, nu tocmai bune (ex: mama soacră).
Poate că nu te urăște, dar nici la suflet nu te are. Asta nu trebuie să împiedice o bună relație între voi. Așa că în fiecare an, îți dai silința să o suni pentru a transmite urările din partea voastră, cu toate ocaziile ai grijă să găsești cadouri pentru mama lui și să i le oferi personal.
Are același comportament nepăsător față de tine și cadourile tale și totuși, acceptă că doar se cuvine să aveți o relație bună.
Vine ziua ta, faci invitații la masă pentru cei mai apropiați iar din partea ei primești refuz. Peste câteva zile îți trimite prin fiul ei un plic cu o sumă de bani, te bucuri?
Știi despre ea că este activă, iar la acel moment nu era plecată din oraș, nu era nici bolnavă și ai înțeles clar că nu dorea să fie prezentă la acel eveniment.
Mai este cadoul ce trebuia să fie? De fapt, este vorba despre tine în acest cadou? NU! A fost despre a nu te gândi tu la ceva negativ la adresa ei sau mai rău, să nu cumva să întrebe cineva dacă ai primit ceva de la ea și tu să spui că nu. Până la urmă, ți-a trimis cadou, din complezență, dar câtă emoție pozitivă există în el?.
Relație de prietenie dintre un bărbat și o femeie.
Sunteți doar prieteni iar prietenii își mai fac cadouri cu diferite ocazii. Când acel bărbat îți aduce cadouri scumpe sau îl vezi săritor să-ți cumpere geanta din vitrina magazinului după ce ați luat masa de prânz, ar trebui să te gândești puțin la asta.
Înțelegi și tu că pentru el este o altfel de relație și prin aceste cadouri speră că te va face să-i împărtășești sentimentele.
Poate că îi accepți prima dată cadoul pentru a nu-l jigni, dar apoi vei încerca să lămurești situația pentru ca el să înțeleagă și îl vei face să înțeleagă că, pe viitor le vei refuza.
Oricum, chiar și simplele refuzuri, vei observa, vor deteriora relația, tocmai din acest motiv este important să iei decizii pe care ți le poți asuma.
Când îți spune: „Nu vreau nimic”.
După cum intuiești, e greu de crezut că nu vrea nimic și într-o oarecare măsură este tot o formă de refuz al cadoului, unul anticipat.
Se apropie ziua mamei tale și cum este o persoană apropiată o poți întreba direct ce și-ar dori. Ea se va gândi că nu ar vrea să te încarce cu gânduri, stres sau cheltuieli suplimentare așa că îți spune: „Nu vreau nimic, să fim sănătoși și bine”.
Tu nu concepi ideea de a nu cumpăra un cadou pentru ea chiar dacă răspunsul ei înseamnă literalmente că nu vrea nimic. Așa să fie?
Cei de la Emag au realizat un experiment în acest sens și au arătat ce se ascunde în spatele acestui răspuns: „Nu vreau nimic”.
Adesea, așa cum am spus, cei care dau acest răspuns o fac, în fond, cu intenții bune însă asta nu înseamnă că nu și-ar dori ceva. Își doresc un cadou cu semnificație, să fie eventual practic sau ceva personal.
Din 200 de aplicanți la experiment, 11 au stat de vorbă cu un psiholog - terapeut. Au spus: „nu vreau nimic” din următoarele motive:
- pentru a nu fi dezamăgiți,
- pentru că lucrurile pe care și le doresc nu sunt palpabile,
- pentru că vor să-și asigure singuri lucrurile de care au nevoie,
- pentru a nu deranja,
- din politețe, etc.
În schimb, dacă ei ar fi primit acest răspuns din partea cuiva, toți au spus că ar cumpăra chiar și așa, un cadou simbolic.
După un scurt timp de discuții despre cine sunt ei și le place să facă sau cu ce se ocupă, terapeutul și-a dat seama ce se ascunde în spatele lui „Nu vreau nimic” iar la final le-a făcut cadouri.
Nu doar că au fost încântați, dar fiecare subiect a primit un cadou în strânsă legătură cu discuția avută. Terapeutul le-a explicat cum a ajuns la acel cadou pentru fiecare în parte și aceștia au răspuns că au fost „nimeriți” din plin.
Concluzia este simplă. Îți vei da seama seama întotdeauna de ce își dorește celălalt dacă nu rămâi în faza în care ai auzit ci ai ascultat. Astfel, deși îți va spune „nu vreau nimic”, vei vedea că vor fi surprinși plăcut.
Prin urmare, chiar dacă mama ta nu vrea nimic, mizează pe un cadou emoțional cum ar fi un tablou personalizat cu o poză și un mesaj de suflet.
Când poți refuza cadouri, dar mai ales, cum o faci?
Încearcă să întrebi pe cineva cum să faci când vrei să refuzi cadourile cuiva fără să explici de ce. Vei primi răspunsuri la extremă: „De ce să le refuzi?”, „E foarte urât din parte ta să faci asta!”, „E vorba de gest, acceptă-le!”, „Pur și simplu dă-i-l înapoi”, „Spune-i clar, nu”.
Nu este în regulă nici să accepți cadouri dacă nu te simți bine cu asta, dar nici să ai comportament brutal, lipsit de respect tocmai pentru că mulți mizează pe ideea că un cadou nu poate fi refuzat.
Cum totul în lumea asta are un echilibru și o ordine firească, există o cale rezonabilă de a refuza cadouri.
Poți refuza cadouri atunci când:
- Îți transmit energie negativă, simți că acea persoană nu îți oferă cu inima deschisă și gând bun un cadou.
- Îți lasă sentimentul că prin cadouri (adesea obiecte de care ai nevoie) te manipulează, constrânge în vreun sens sau obligă pe termen lung.
- Când observi că primești cadouri substanțiale și pe care nu le agreezi în cadrul tipului vostru de relație. Nu este același lucru când îți cumpără soțul tău, cadou de ziua ta, o mașină sau când ți-o dăruiește bărbatul cu care ieși de 6 luni.
Cum refuzi cadouri care nu-ți aduc un sentiment plăcut?
În primul rând, ascultă-ți intuiția! Este despre energia din spatele cadoului, dincolo de gestul frumos sau de zâmbet ori bucuria afișate, este despre intenția din spatele lui, despre mesajul pe care îl transmite.
Dacă la primul cadou, sentimentul tău este unul negativ (sunt rare cazurile când e doar în mintea ta) și te simți într-un mod în care nu te poți bucura de cadou, apar întrebări multiple referitor la persoană, intenții și nu înțelegi multe din contextul cadoului ți-l oferă, pe viitor ar fi bine să înveți să refuzi.
Acordă atenție la cum te-ai simțit când ai primit cadoul iar dacă ai depistat emoții negative, când intenționează să-ți ofere al doilea cadou, îl returnezi împreună cu mulțumiri și îi spui persoanei frumos care este motivul.
Un bun discurs ar fi: „Mă bucură faptul că te-ai gândit la mine, îți mulțumesc, dar nu pot să accept cadoul tău. Consider că nu este adecvat având în vedere relația noastră”.
Desigur, este important să cântărești bine ce simți în privința cadoului și a persoanei care ți-l oferă iar despre energia unui cadou poți afla mai multe AICI.
Nu în ultimul rând, în cazul în care experimentezi emoții negative atunci când ar trebui să cumperi un cadou, evită să faci asta. În astfel de situații orice context în care sunt oferite cadouri devine unul neplăcut, încărcat de energie negativă, ceea ce nu face bine nimănui.