Cultura cadourilor și tradiții din diferite colțuri ale lumii - ghizbi.ro

Cultura cadourilor și tradiții din diferite colțuri ale lumii

Suntem obișnuiți să primim și să oferim cadouri cu orice mică ocazie ce merită sărbătorită – aniversare, zi de nume, absolvire, atingerea unui obiectiv, promovare, etc. Știai însă că în unele colțuri ale lumii, cadourile nu sunt chiar atât de comune, ba mai mult, sunt considerate jignitoare? Am pornit într-o călătorie în jurul lumii pentru a afla cât mai multe informații despre această cultură a cadourilor și am aflat tot felul de informații fascinante pe care vrem să le împărtășim cu tine în cele ce urmează. Așa că, pregătește-te să fii uimit de tradițiile din diferite colțuri ale lumii!

Cultura asiatică – primirea cadourilor se face cu ambele mâine

Cele mai inedite tradiții legate de oferirea de cadouri le-am întâlnit în Asia. Partea interesantă este faptul că această cultură a cadourilor diferă de la o țară la alta. Spre exemplu, în India nu se înmânează niciodată cadourile cu mâna stângă pentru că este considerată ghinionistă – acest obicei nu se aplică doar la cadouri, ci și la alte activități, cum ar fi mâncatul. Primirea cadourilor se face cu ambele mâini, însă doar după ce acesta a fost refuzat înainte de 2-3 ori, în semn de smerenie. Dacă vrei să faci un cadou sub formă de bani, ar fi bine să alegi o sumă care se termină cu 1 pentru că semnifică prosperitate. 

Rămânem tot la subiectul bani, însă ne mutăm în China, acolo unde există o tradiție strictă ca de Anul Nou să oferi cadou un plic roșu cu bani. Asta nu e tot, pentru că acest plic cu bani trebuie să îndeplinească anumite condiții: nu se oferă monede, ci doar bancnote, iar bancnotele trebuie să fie noi, în niciun caz șifonate. Suma de bani nu trebuie să înceapă sub nicio formă cu cifra 4, aceasta fiind considerată cifra morții. Poți opta însă pentru o sumă de bani care începe cu cifra 8, aducătoare de noroc. Plicul cu bani trebuie păstrat timp de o săptămână sub pernă pentru a atrage norocul și prosperitatea. Un cadou ce trebuie evitat sub orice formă în China este ceasul – chinezii consideră că ceasul este un indicator al timpului rămas de petrecut pe Pământ, deci un cadou cu o conotație negativă.

Cultura africană – ambalajul cadoului joacă un rol important

În cultura africană cultura cadourilor este foarte specifică, iar oamenii se abat foarte rar de la tradițiile ce țin de oferirea și primirea cadourilor. Există două ocazii în care cadourile sunt permise: la aniversarea vârstei și de Crăciun. Africanii sărbătoresc cu mare fast vârsta de 21 ani și cea de 40 de ani, iar sărbătoriții se așteaptă la cadouri cât mai impozante și valoroase cu astfel de ocazii. Oferirea de cadouri are loc de cele mai multe ori într-un cadru formal, iar ambalajul cadoului joacă un rol extrem de important. Persoana căreia vrei să îi oferi un cadou s-ar putea simți ofensată de modul în care a fost ambalat cadoul, deci trebuie să acorzi o atenție foarte mare acestui detaliu. De Crăciun, focusul este pe aspectul religios al sărbătorii, iar cele mai frecvente cadouri oferite cu această ocazie sunt haine noi care vor fi purtate la slujba de Crăciun. La fel de apreciate sunt însă și cadourile sub formă de alimente, cărți, lumânări parfumate sau alte obiecte de uz casnic. Un alt obicei din Africa este legat de deschiderea cadourilor – acestea se deschid imediat ce au fost primite, în semn de respect.

Cultura americană – similară culturii și tradițiilor noastre

Cultura americană este destul de similară cu a noastră atunci când vine vorba de cadouri – se oferă cadouri nu doar de aniversări sau de Crăciun, ci și la nașterea unui copil, la nunți, absolviri, promovări, Ziua Îndrăgostiților, mutarea în casă nouă, etc. În cultura americană nu este atât de apreciat cadoul în sine pe cât este de apreciat gândul bun sau mesajul din spatele cadoului. Așa că, dacă ești în vizită în SUA și vrei să duci cuiva un cadou, nu uita de bilețelul cu urările de bine. În unele țări, cum ar fi India, primirea unui cadou vine la pachet și cu o datorie morală de a întoarce cadoul la un moment dat. În SUA nu ești obligat să oferi un cadou persoanei care ți-a oferit unul, însă poți fi sigur că va fi apreciat acest gest, dacă te gândești să o surprinzi la rândul tău cu un cadou.

În America sunt apreciat cadourile simple, nu foarte valoroase, ci mai degrabă simbolice. Majoritatea americanilor se simt inconfortabil atunci când primesc un cadou mult prea valoros, mai ales dacă nu au o relație apropiată cu persoana care le oferă cadoul. Principiul KISS (”Keep it simple”) se aplică foarte bine în cultura americană atunci când vine vorba de cadouri.

Cultura din Arabia Saudită – reguli stricte de oferire a cadourilor

Cele mai stricte reguli le-am întâlnit în cultura din Arabia Saudită. O singură greșeală sau neatenție la un mic detaliu și poți jigni grav gazda sau persoana pe care vrei să o surprinzi cu un cadou. Cadourile în Arabia Saudită sunt oferite cu o singură ocazie: în ultima zi a Ramadanului, numită Eid ul-Fitr.

Iată cele mai importante tradiții legate de oferirea de cadouri în Arabia Saudită:

  • Cadourile nu se oferă decât persoanelor foarte apropiată – niciodată nu se oferă cadouri persoanelor cu un rang mai mare decât al tău,
  • Cadourile sunt oferite/primite doar cu mâna dreaptă și sunt deschise imediat, în semn de respect,
  • Bărbații nu pot oferi flori femeilor, însă pot opta pentru bijuterii în semn de apreciere sau iubire (bijuteriile nu pot fi însă oferite și bărbaților),
  • Dacă în America erau preferate cadourile simbolice, în Arabia Saudită sunt oferite doar cadouri cu o valoare mare,
  • O idee bună de cadou în Arabia Saudită este parfumul – cea mai scumpă și apreciată aromă este cea de oud, însă cea originală, nu varianta sintetică,
  • O idee de cadou pe care ar trebui să o eviți sub orice formă este băutura, aceasta fiind interzisă.

Dacă mergi în vizită în Arabia Saudită și te întâlnești cu o cunoștință, ar fi bine să te abții de la complimentarea bijuteriilor sau a altor obiecte pe care la are asupra sa. Tradiția spune că  persoana respectivă trebuie să îți ofere cadou obiectul pe care l-ai complimentat.

Cultura cadourilor în Australia – schimbul de cadouri, doar la ocazii speciale

În Australia, schimbul de cadouri este permis doar cu anumite ocazii: aniversări, zile ale sfinților, petreceri de pensionare, Crăciun, Paște și Anul Nou. În afara acestor ocazii, australienii nu sunt foarte spontani și nu obișnuiesc să își surprindă familia și prietenii cu cadouri. De altfel, cadoul în sine nu trebuie să fie foarte valoros, ci mai degrabă simbolic – în Australia sunt extrem de apreciate cadourile care se transformă peste ani în amintiri. Dacă în cultura africană se punea accent pe ambalaj, în Australia oamenii sunt mult mai bucuroși dacă primesc cadoul neîmpachetat. Acest lucru se datorează și acțiunilor eco-friendly care sunt mult mai vizibile în Australia față de restul lumii. Așa că, dacă renunți la ambalajul din plastic pentru cadou în această zonă, nu se va supăra nimeni. Ba din contră, este un semn de respect față de cultura lor.

Cultura cadourilor în țările din Europa

După cum ai putut observa până acum, fiecare continent și țară și-a format de-a lungul timpului propria cultură atunci când vine vorba de primirea sau oferirea de cadouri. Chiar și în Europa există diferențe între țări, după cum vom vedea în cele ce urmează.

Germania

Germanii iubesc să își facă cadouri între ei, mai ales cu ocazia aniversărilor sau sărbătorilor. De cele mai multe ori, sunt apreciate cadourile simbolice, cu o semnificație emoțională. Dacă vrei să oferi un cadou cu o valoare mai mare unei persoane cu care nu ai o relație apropiată (cum ar fi un partener de afaceri sau un client), ar fi bine să faci asta într-un cadru formal, în care sunt prezente mai multe persoane pentru a nu fi interpretat greșit acest gest. Dacă vrei să oferi flori unei femei, ar fi bine să eviți trandafirii roșii (sunt oferiți doar în cadrul unei relații romantice) sau crinii (sunt oferiți la înmormântări). Articolele vestimentare, parfumurile sau produsele cosmetice nu sunt considerate cadouri potrivite în Germania. În cazul bărbaților, ar fi bine să eviți să duci bere cadou, mai ales că această țară este recunoscută pentru calitatea acestei băuturi alcoolice. Un alt lucru la care ar trebui să fii atent este oferirea cadourilor pentru un bebeluș, înainte de nașterea sa – se spune că aduce ghinion și este complet interzis. De altfel, în Germania nici nu se organizează petreceri tip ”baby shower” înainte de naștere.

Italia

În Italia, cultura cadourilor este adânc înrădăcinată, iar copiii sunt învățați încă de la o vârstă fragedă semnificația acestui obicei de a oferi un cadou cuiva. Așa cum e de așteptat, în această țară orice mică ocazie este valorificată printr-un schimb de cadouri, însă ziua cea mai importantă nu este nici Crăciunul, nici aniversarea vârstei, ci ziua de 5 ianuarie (ziua în care cei 3 magi au mers cu cadouri la Iisus). Cadourile în Italia sunt simple, dar împachetate în multă dragoste. Spre exemplu, unul dintre cele mai apreciate cadouri printre apropiați este mâncarea gătită pentru că simbolizează multă grijă și atenție la preferințele persoanei pe care vrei să o surprinzi. Iată la ce ar trebui însă să fii atent atunci când oferi un cadou în această țară: florile se oferă în număr par, numărul 17 este considerat extrem de ghinionist, broșa este un simbol al tristeții, iar ambalajul violet simbolizează ghinion, fiind culoarea morții.

Franța

În Franța, cadourile sunt oferite doar la aniversări, nunți, botezuri, de Crăciun sau atunci când mergi în vizită la cineva. Cadourile cele mai comune sunt florile, ciocolata fină, parfumurile sau băuturile (ideal ar fi să nu duci vin atunci când ești invitat la masă la cineva, decât dacă gazda îți cere acest lucru în mod expres). O tradiție importantă în Franța este ca fiecare cadou să fie însoțit de o felicitare scrisă și semnată de mână. Așa că, dacă mergi să vizitezi pe cineva în Franța și vrei să îi duci un cadou, ar fi bine să ții cont de acest aspect pentru a-l surprinde într-un mod plăcut. Cadourile se deschid imediat ce au fost primite, în semn de respect.

Spania

Cultura cadourilor în Spania nu diferă foarte mult de cea din alte țări europene. Sunt apreciate cadourile cu o semnificație, iar florile sunt oferite destul de rar, doar la anumite ocazii. Un lucru interesant pe care l-am aflat despre această țară este faptul că de Crăciun nu se face schimb de cadouri, această zi nefiind considerată chiar atât de importantă printre spanioli. La fel ca și în Italia, cadourile cu ocazia sărbătorilor de iarnă sunt oferite în ziua de 5 ianuarie, iar copiii cred că aceste cadouri sunt aduse chiar de către cei 3 magi. Tradiția spune că cei mici trebuie să își lase perechile de încălțăminte umplute cu paie, morcovi și orz. Când cei 3 magi vor trece prin fața casei, măgarii care îi aduc vor mânca cele pregătite de micuți, iar magii vor lăsa în loc cadourile. 

Grecia

În Grecia, cadourile se oferă de obicei în două ocazii diferite: de Crăciun și de ziua numelui – toți grecii au nume inspirate din cele ale sfinților, deci fiecare are o zi de sfânt pe care o sărbătorește cu mare fast. O tradiție pe care o regăsim doar în Grecia, nu și în alte țări europene este schimbul de cadouri de Crăciun, care nu are loc în data de 25 decembrie, așa cum suntem noi obișnuiți, ci în data de 1 ianuarie. Cu alte cuvinte, grecii încep noul an cu zâmbetul pe buze și cu un cadou special primit de la oameni dragi.

Ar mai fi multe de spus despre cultura cadourilor din țările din întreaga lume, însă călătoria noastră se oprește aici. Dacă plănuiești în viitorul apropiat o călătorie în zonele menționate, ar fi bine să îți amintești aceste reguli de etichetă pentru a evita o situație neplăcută – o mică scăpare sau neatenție poate fi percepută ca o jignire de către persoana care primește cadoul. Ar fi păcat să strici o relație doar pentru că nu ai fost informat despre cultura cadourilor din țara pe care o vei vizita.

Înapoi la blog